Detta är ett urval av de produkter vi erbjuder till uthyrning. Hittar du inte det du söker så fråga oss! Dismiss

Nytt år och regler 2019

Nya regler 2019

Vi önskar alla våra kunder ett gott nytt år. Vi tackar samtidigt våra kunder och leverantörer för året som gått och vi ser fram emot fortsatt gott samarbete.

Nytt år innebär ofta en massa nya lagar och regler. Nedan följer ett axplock av vad du kanske måste tänka på eller samla mer information om:

  • Karensdagen ersätts av ett karensavdrag. Karensavdraget ska i princip motsvara 20% av en veckolön.
  • 1 juli 2018 infördes nya regler för arbetsgivardeklarationen för vissa branscher och from 1 januari 2019 är det nu dags för nästa steg. Samtliga verksamheter är nu skyldiga att redovisa utbetald ersättning och gjorda skatteavdrag per individ. Arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI) innebär att man ska redovisa bruttolön, förmånsvärden och skatteavdrag som gjorts per person varje månad istället för i en kontrolluppgift i januari påföljande år.
  • From 1 januari trädde även en ny lag i kraft om entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen. Lagen innebär kortfattat att en arbetstagare som inte får ut sin lön av sin arbetsgivare för arbete i en bygg- eller anläggningsentreprenad ska kunna få betalt av uppdragsgivaren inom sju helgfria vardagar, alltså det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare som underentreprenör.
  • Beloppen för skattefria traktamente och måltidsavdrag är oförändrade för 2019.
  • Prisbasbeloppet för 2019 är fastställt till 46.500 vilket är 1.000 kronor högre än 2018.
  • Arbetsgivaravgiften för 2019 är oförändrad, dvs 31,42%, det är dock en omfördelning av de olika avgifterna men totalprocentsatsen är oförändrad.

Detta var bara ett axplock av allt som händer, är du intresserad att veta mer så läs på regeringens hemsida, regeringen.se

Scroll to top